Міжнародна співпраця в галузі інклюзії: листопадові тренінги та конференція

Регіональні тренінги «Практики інклюзії: досвід українсько-американської співпраці», участь в яких взяли ментори та стейкголдери проекту «Без кордонів: розвиток та підтримка інклюзивної освітньої спільноти», викладачі коледжу та університету, студенти 3-4 курсу спеціальності «Дошкільна освіта» спеціалізації «Логопедія», «Англійська мова», «Початкова освіта» спеціалізація «Корекційна освіта», випускники, працівники освітніх закладів Івано-Франківської області, в яких проводиться інклюзивне навчання відбувалися 21 та 28 листопада 2019 року.

Співпрезентери з США та України представили свій досвід під час виступів та майстерок:

«Всі учні» означає ВСІ учні / All Students Means ALL Students», Джой Лі Фредріксон, експертка у сфері викладання та супервізії надання спеціальних освітніх послуг для дітей від народження до 21 року життя.

 «Погляд на транзицію у Сполучених Штатах / A Look at Transition in the United States», Стефані Фіцжеральд,  магістр освітніх технологій, ліцензована вчителька початкової освіти,експертна сфера: навчання людей з фізичними інвалідностями та навчання під час виробничої практики; координаторка з працевлаштування молодих людей з інвалідністю для  набуття навичок самостійного незалежного проживання.

“Створення позитивного середовища для підтримки всіх учнів”/ Creating Positive Environments to Support All Students, Клей Келлер, викладач спеціальної освіти та програмний координатор в Університеті Міннесоти (США)  та Катарському університеті (Близький Схід), співробітник відділу спеціальної освіти Департаменту освіти штату Міннесота.

«Лялька як інструмент  ігротерапії в інклюзивному навчанні», Оксана Селепій, викладач-методист та Тетяна Данів, викладач фахових дисциплін спеціальності «Дошкільна освіта» Івано-Франківського коледжу.

«Театральна педагогіка в інклюзивному навчанні», Наталія Никорак, викладач Івано-Франківського коледжу.

«Малюнкова терапія – вплив засобами образотворчого мистецтва», Катерина Гоцуляк, к.п.н. Тетяна Стамбульська, к.п.н., викладачі Івано-Франківського коледжу фахових дисциплін спеціальності «Початкова освіта».

«Казкотерапія», Ольга Сороколіта, Лідія Сидорів, викладачі Івано-Франківського коледжу фахових дисциплін спеціальності «Початкова освіта».

«Інклюзивний вектор Івано-Франківського коледжу: результати і перспективи», Світлана Нестеренко, т.в.о. директора Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

«Без кордонів: розвиток та підтримка інклюзивної освітньої спільноти – як це працює при створенні інклюзивного освітнього середовища», Сергій Сидорів, керівник міжнародного проекту співпраці

«Мультидисциплінарний підхід до підготовки майбутнього педагога-дошкільника до роботи в інклюзивному середовищі ЗДО», Оксана Селепій, завідувачка циклової комісії фахових дисциплін спеціальності «Дошкільна освіта» Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

«Інклюзія очима студентів», Ірина Скавінська, студентка спеціальності “Дошкільна освіта. Логопедія”

«Коворкінг інклюзивних ідей», студенти третього курсу відділень дошкільної освіти (спеціалізації Логопедія та Англійська мова) і початкової освіти (спеціалізація Корекційна освіта). Фасилітатори: Лідія Сидорів, Ірина Скавінська.

«Види арт-терапії у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами», викладач психології, практикуючий психолог, арт-терапевт, тренер особистісного розвитку, кандидат педагогічних наук Ганна Максимчук.

Учасники обмінювалися досвідом та напрацьовували лідерський потенціал і ресурсність у сферах універсального дизайну в освіті, співвикладання в інклюзивному середовищі, програмах транзиції від шкільної освіти до самостійного життя, створення позитивного середовища в навчальному просторі, рівності та рівноправності осіб з інвалідністю в соціумі, підготовки та перекваліфікації фахівців, застосуванні методів арт-терапії та арт-педагогіки при психолого-педагогічному супроводі інклюзивного навчання.

За результатами інтенсивного навчання була проведена панельна дискусія, в якій взяли участь викладач, студент, практичний психолог, логопед, асистент вихователя, асистент вчителя, керівник освітнього закладу, вчитель, вихователь, працівник ІРЦ, працівник департаменту освіти.

Сергій Сидорів, викладач коледжу та американські експерти також взяли участь в науково-практичних заходах в Хмельницькому та Львові.

Після регіональних тенінгів була проведена міжнародна конференція «Підтримка інклюзивної освітньої спільноти: досвід українсько-американської співпраці» у партнерстві з America House Kyiv, на якій доповіли фахівці у сфері суспільної та освітньої інклюзії: Валентина Хіврич, генеральний директор Директорату інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України, Віра Терновська, спеціаліст в академічної співпраці Посольства США в Україні, Юрій Демедюк, керівник експертної групи з питань позашкільної освіти Директорату інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України, Маріанна Онуфрик, голова правління ГО “Соціальна синергія”, Анна Заплатинська, завідувачка кафедри ортопедагогіки, ортопсихології та реабілітології факультету спеціальної та інклюзивної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова.

Івано-Франківський коледж представляли: Сергій Сидорів, Світлана Нестеренко та Ірина Скавінська, які ознайомили учасників з напрацюваннями та перспективами проєкту та з техніками та особливостями підготовки педагогів до роботи в інклюзії у своїх навчальних закладах.

Освітні події організувала команда випускників програми стажування з інклюзивної освіти ADA Inclusive Education Fellowship Program за сприяння Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, Глобального ресурсного центру з інклюзивної освіти Інституту суспільної інтеграції Університету Міннесоти, Благодійної організації “БФ ГО “Крок у життя”, Всеукраїнського консорціуму з інклюзивної освіти, активним учасником якого є Івано-Франківський коледж та учасників спільноти «Інклюзія без кордонів» на місцях.

У підготовку та проведення заходів у Франківську та Києві активно включилися волонтерки-студентки Івано-Франківського коледжу: Ірина Скавінська, Софія Шотт, Софія Пилипишак, Софія Фик, Ангеліна Бойченюк, Інна Гуляк, Іванна Чепара, Мар’яна Костів.

Наступні всеукраїнські тренінги плануються в лютому 2020 року.