Коледж став партнером Всеукраїнського консорціуму з інклюзивної освіти

 

Сергій Сидорів, викладач коледжу взяв участь у роботі  Освітнього форуму «Навчання для всіх» у рамках Проекту міжнародної співпраці «Без кордонів: розвиток та підтримка інклюзивної освітньої спільноти» за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, який відбувся  в Харкові 27-28 травня для близько трьох сотень освітян, батьків, спеціалістів з інклюзивної освіти, науковців, керівників навчальних закладів з Харківщини, Хмельниччини, Полтавщини, Січеславщини, Київщини, Івано-Франківщини.
Під час першого дня роботи конференції «Університет без бар’єрів» було оголошено про створення Всеукраїнського консорціуму з інклюзивної освіти, куди ввійшли вісім вищих навчальних закладів України: Харківська гуманітарно-педагогічна академія, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, Херсонський державний університет, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка», Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди, Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, Івано-Франківський коледж ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника» та Глобальний ресурсний центр з інклюзивної освіти Інституту суспільної інтеграції Університету Міннесоти. Партнерами був підписаний Меморандум про співпрацю, який передбачає скоординовані кроки в впровадженні та підтримці освітньої інклюзії.

Присутніх привітали Світлана Яланська, докторка психологічних наук, професорка, завідувачка кафедри загальної, вікової та практичної психології та Ніна Атаманчук, кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри загальної, вікової та практичної психології Полтавського національного. педагогічного університету ім. В. Г. Короленка; Рената Тіха та Браян Абері, доктори філософії, співдиректори Глобального ресурсного центру з інклюзивної освіти Інституту суспільної інтеграції Університету Міннесоти; Галина Пономарьова, докторка педагогічних наук, професорка, ректорка, Іван Степанець, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з науково-педагогічної роботи, Лариса Петриченко, докторка педагогічних наук, доцентка, перша проректорка та Ольга Тельна, кандидатка педагогічних наук, доцентка Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради; Богдан Ярема, керівник освітніх програм Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні; Маріанна Онуфрик, голова правління ГО “Соціальна синергія”; Григорій Баран, менеджер програми «Соціальний капітал», секретар Правління Міжнародного фонду «Відродження».

Воркшоп «Найкращі світові практики у сфері педагогічних досліджень і методології аналізу експериментальних даних», проведений Ренатою Тіхою та Браєном Абері з університету Міннесоти надав змогу порівняти підходи до наукових досліджень в обох країнах та обмінятися ідеями з комбінування теорії і практики та ефективного менеджменту інклюзії. Диспути щодо дружності університетського простору для людей з інвалідністю продовжилися на Харківському радіо.
Науково-практичний семінар «Забезпечення особливих освітніх потреб дитини в умовах модернізації навчального середовища» відкрила Віра Максимова, представниця відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, яка ознайомила присутніх з напрямками підтримки посольством освітніх та соціальних проектів.
Також учасниці та учасники семінару мали змогу почути й поспілкуватися з міжнародними та вітчизняними експертами у галузі інклюзії: Ренатою Тіхою та Браєном Абері (Глобальний ресурсний центр з інклюзивної освіти Інституту суспільної інтеграції Університету Міннесоти), Валентиною Маланчій, заступницею директора з навчально-виховної роботи спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8 м. Хмельницького, Надією Дацьо, заступницею директора з навчальної (методичної) роботи Навчально-реабілітаційного центру для незрячих дітей смт. Вигода Івано-Франківської області, Надією Весніною, директоркою інклюзивно-ресурсного центру смт. Покровське Січеславської області, Оленою Барабаш-Тимофієвою, головною спеціалісткою відділу загальної середньої освіти та виховної роботи Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, Маріанною Онуфрик, головою правління ГО “Соціальна синергія”, Богданом Яремою, керівником освітніх програм Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Наталією Івашурою, викладачкою кафедри корекційної освіти та спеціальної психології Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, Сергієм Сидорівом, викладачем Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника» та Ольгою Тельною, кандидаткою педагогічних наук, доценткою кафедри корекційної освіти та спеціальної психології Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради.

На Форумі було презентовано вебсайт та посібник для педагогів, студентів і батьків «Сходинки інклюзії», створений учасниками та учасницями проекту, серед яких четверо з Франківщини.